5 MÓN ĂN ĐẶC TRƯNG DỊP SONGKRAN Ở THÁI LAN

Monday, May 17, 2021

Songkran có nguồn gốc từ Đạo Phật, có ý nghĩa tẩy trần những đen đủi của năm cũ và bắt đầu năm mới suôn sẻ, hạnh phúc. Chính vì vậy, sau những nghi thức đón tết đầm ấm, người Thái sẽ bỏ lại những lo toan thường nhật để tham gia ngày hội té nước với không khí vui nhộn, cuồng nhiệt. Và những mâm cơm trong ngày tết Songkran với nhiều sắc vị của ẩm thực Thái cũng được chuẩn bị vô cùng tươm tất và hấp dẫn.

1. Khao Chae – Món ăn thánh thần Khao Chae

Món gạo ngâm hoàng cung là món ăn truyền thồng không thể thiếu vào dịp Songkran. Tên của món ăn được đặt trực tiếp theo phương thức nấu: “Khao” có nghĩa là gạo, “Chae” có nghĩa là ngâm trong nước, “Khao Chae” là một bát gạo ngâm ướp hương hoa cầu kỳ, thưởng thức cùng các món phụ bao gồm cả mặn và ngọt: tôm viên chiên với gia vị đặc biệt, ớt ngọt nhồi thịt, thịt heo/bò sợi, củ cái muối xào đường thốt nốt...

2. Kaeng Phed – Cà ri đỏ

Đối với người Thái, màu đỏ là màu sắc mang đến sự may mắn. Chính vì vậy, cà ri đỏ là món ăn không thể thiếu trong mâm cơm ngày Tết của xứ sở chùa Vàng với ý nghĩa cầu mong sự tốt đẹp, vận may sẽ đến trong năm tới. Món cà ri đỏ thường thấy trong dịp này là Kaeng Phed Ped Yang – vịt quay nấu cari đỏ, sự kết hợp với vịt quay khiến món cà ri Thái này trở nên lạ lẫm nhưng vô cùng lôi cuốn.

3. Pla Rad Prik – Cá diêu hồng sốt me

Ăn cá đầu năm cũng là một trong những quan niệm cầu chúc sự may mắn trong văn hóa ẩm thực Thái Lan. Cá diêu hồng ngọt thơm, rán giòn tan, đẫm mình trong nước sốt chua ngọt cay nhẹ chắc chắn sẽ trở thành một trong những món khó quên nếu có dịp thưởng thức.

4. Gai Haw Bai Toey - Thịt gà cuộn lá dứa

Nếu ai sợ cay thì có thể thử sang Gai Haw Bai Toey – những miếng thịt gà tam giác nổi tiếng của Thái Lan. Gà được ướp với gia vị đặc trưng và cốt dừa, sau đó cuốn trong lá nếp và nướng đến khi cháy xém thơm lừng.

5. Tom Yum Kung – Quốc hồn quốc túy Thái Lan

 

Ngày lễ Tết hay ngày gì cũng không thể thiếu sự góp mặt của món canh chua thần thánh – Tom Yum Kung. Một fact nho nhỏ là tên “Tom Yum” cũng có ý nghĩa riêng, “tom” có nghĩa là nấu sôi, và “yum” là tên của một loại gỏi chua cay của Lào và Thái Lan

Other News

 • Samui Regatta 2019

  Samui Regatta 2019

  May 25 - June 1 The Samui Regatta 2019 is taking place from 25 May to 1 June 2019 at Chaweng Beach, Ko Samui.
 • International Balloon Festival at Hat Yai 2019

  International Balloon Festival at Hat Yai 2019

  Sponsored by the Tourism Authority of Thailand (TAT), the International Balloon Festival at Hat Yai 2019 will see the skies above Songkhla’s provincial capital bursting with larger-than-life characters and colour. Taking place from 10-12 May at Jiranakorn Stadium in Hat Yai, the three-day festival of inflatable fun will feature 15 spectacular hot air balloons from Thailand and abroad, including the Netherlands, the United Kingdom, USA, Brazil, Japan and Vietnam. In the daily program, there are morning activities from 06.00 – 08.00 Hrs. and evening activities from 17.00-22:00 Hrs. The morning activities include balloon flights, balloon tethering and walk-in balloon opportunities to get up close with the balloons and their pilots. The evening activities include the dazzling Balloon Night Glow performance with light and sound effects and international balloon display, as well as the balloon tethering and walk-in balloon attractions. International Balloon Festival at Hat Yai 2019 As always, this year’s edition of the International Balloon Festival @ Hat Yai promises heaps of fun. And for those who are visiting Hat Yai for the event, it’s an opportunity to take in some of the local attractions. These include the Hat Yai floating market, Magic Eye 3D Museum, Princess Maha Chakri Sirindhorn Natural History Museum and Phra Maha Chedi Tripob Trimongkol.
 • About Songkran and Hung King Festival

  About Songkran and Hung King Festival

  Tourism Authority of Thailand, Ho Chi Minh Office will close from 13 -16 April, 2019 in Songkran and Hung King Festival We will be back on 18 April, 2019.
 • Mu Ko Similan National Park entry fee payment points and one-day advance notice

  Mu Ko Similan National Park entry fee payment points and one-day advance notice

  Bangkok, 26 March, 2019 – The Tourism Authority of Thailand (TAT) would like to provide the latest update for tourists and visitors to Mu Ko Similan National Park
 • Remarkable, unique temples among the 40,000 throughout Thailand

  Remarkable, unique temples among the 40,000 throughout Thailand

  Did you know there are over 40,000 temples in Thailand, of which some 37,000 are in current use welcoming devotees and visitors?
 • TAT organises Experience New Variety and Family Fun in Amazing Thailand 2019

  TAT organises Experience New Variety and Family Fun in Amazing Thailand 2019

  Fam trip explores North to South, showcasing Thailand’s emerging destinations
 • Wat Rong Khun Light Fest to take place this November

  Wat Rong Khun Light Fest to take place this November

  A new dimension of world class multimedia show with over 100 million Baht investment to boost Thai tourism.
 • TAT promotes Songkran 2019 festivities in emerging destinations

  TAT promotes Songkran 2019 festivities in emerging destinations

  Tak, Mukdahan and Ranong showcase time-honoured local traditions putting family and elders first
 • TAT’s Thailand tourism update regarding the haze situation in Northern Thailand

  TAT’s Thailand tourism update regarding the haze situation in Northern Thailand

  Bangkok, 3 April, 2019 – The Tourism Authority of Thailand (TAT) wishes to reiterate our previous advisory for tourists visiting Chiang Mai, Chiang Rai and the surrounding provinces to monitor air quality index reports and take necessary precautions amid air quality concerns arising from the current haze situation in Northern Thailand.
 • Songkran Festival 2019

  Songkran Festival 2019

  Songkran Festival is an event where boisterous fun and ancient traditions go hand-in-hand.
Top